DSC1728 1 1

Reportage: Skellefteå FF:s Golden Boy

postad i: Nyhet 0

“Från att vara den här junisen som bara dyker upp på någon träning då och då känns det åtminstone den här säsongen som att jag är en av de mer rutinerade. Det känns rätt komiskt att säga”, säger Ludvig Markgren, 19 år, spelare i Skelleteå FF:s herrlag. 

19-årige Ludvig Markgren har tillhört Skellefteå FF:s herrlag sedan hösten 2017. Han har gått genom Skellefteå FF:s akademiverksamhet och är nu en startspelare i herrlaget.

När han kom upp i herrlaget kallades han Golden Boy för hans talang och seriösa inställning till träning. Smeknamnet anspelar på det pris som årligen delas ut till den herrfotbollsspelare under 21 år i Europa som imponerat mest under det gångna året. 

Hur ser du på att kallas talang?

– Jag kan bara svara för mig själv men det känns som att man automatiskt får titeln talang när man tränar med äldre osv. Med ödmjukhet i rösten skulle jag säga att jag under unga år setts som en talang. 

Nu då, är du en talang? Är du Skellefteå FF:s Golden Boy? 

– Haha nu är jag bara en i mängden, säger han. 

Smeknamnet kommer förmodligen leva kvar oavsett vad Ludvig säger. Fotbollskarriären började han i Kågedalens AIF.

– Jag vet inte exakt hur eller när jag började, men det var i samband med att min brosa spelade fotboll i Kaif där min pappa var tränare. Jag blev intresserad och försökte lära mig av brorsan och ta efter, säger Ludvig.

Den som har sett Ludvig på nära håll vet att han är en utpräglad tävlingsmänniska som älskar att tävla. Redan som tioåring började han gå in för fotbollen allt mer och ett större intresse växte fram. Det var även då han började träna med Skellefteå FF. 

– I början tränade jag med FF:s akademi parallellt med Kaif. Det gjorde jag faktiskt i rätt många år. Jag gjorde även en division 4-säsong med Kaif samtidigt som jag tränade med  Skellefteå. Under den tiden var José Edlund och David Berthelsen tränare i Kaif (David är Akademichef i Skellefteå FF idag & José har varit ledare i föreningen under många år. Reds), säger Ludvig. 

– När det kommer till att tävla, så har jag alltid varit en tävlingsmänniska som satsat mycket när jag spelat. Som liten så grinade jag ofta när vi förlorade med Kaif, säger han och ler åt minnet. 

Hur såg du på Skellefteå FF som förening? 

–  Någonstans var känslan att det var i Skellefteå FF jag skulle spela i om det skulle hända för mig och jag skulle ta nästa steg i utvecklingen 

Kan man bli en bra fotbollsspelare i Skellefteå? 

– Det finns väl några bevis på att det går. Leo Englund, Petter Andersson, Danne Burlin, Linus Almqvist, som sitter här bredvid. Jag tror definitivt att det är svårare än på andra ställen. Även fast folk säger att det finns möjligheter, säger Ludvig. 

När han började träna med Skellefteå FF:s akademi var det i ett lag som främst bestod av 98:or som hans bror spelade i. Det vill säga killar som var tre år äldre än Ludvig. Tränaren, den tidigare elitmålvakten, Göran Hallberg sa till Ludvigs äldre bror Albin att även ta med lillebror på träningarna. 

– Sen gick jag över till FF permanent ungefär 2015/16. Då var det i ett lag med 99:or, 00:or och 01:or, som jag själv är, berättar Ludvig. 

FF P 15
Ludvig sitter längst fram till vänster

De senaste två säsongerna har Ludvig bara missat två matcher och det på grund av skada. Annars har han spelat varje match, vilket gör han till en av de som spelat flest matcher i Skellefteå FF:s herrlag de senaste två åren. En fantastisk utveckling med tanke på att det var tre år sen han började träna med herrlaget. 

Minns du din första träning med herrlaget? 

– Inte specifikt den första, men jag minns hur det var när jag började träna. Det var nervöst. Eftersom jag hade varit i FF ganska länge så var det ganska stort. Jag hade ju följt laget. Det mest nervösa var förberedelserna. Att komma in i omklädningsrummet och att alla hade sin egen plats och att spelarna skulle tänka “vad gör den här lilla killen här”. 

När jag väl kom ut på planen kändes det alltid bättre, där kunde man slappna av mer, där kände jag mig trygg, berättar han. 

Minns du din första match? 

– Första inhoppet blev när serien redan hade vunnits 2017 mot IFK Östersund. Laget var ju redan klara. Jag tänkte att jag ska bara in och löpa. Så blev det en omställning emot oss och det kommer ett inlägg som Fredrik Enberg boxar bort, men bollen går upp i luften och kommer mot mig. Så jag hoppar upp och ska nicka, men istället för att nicka bort den råkar den gå in i straffområdet och blir en tilltrasslad situation där de till slut gör mål. Och då fick man höra det. Jag tror det var Brinkmann som sa “Ludde där ska den bort!”. Som tur va lyckas Andreas Smedbakken göra två mål så vi vann den matchen så det var ju skönt, säger Ludvig och skrattar. 

Ludvig har precis skrivit på ett nytt avtal med Skellefteå FF som sträcker sig över säsongen 2021 och ser med tillförsikt på framtiden. 

– Jag siktar så högt som det går, men vill ändå vara realistisk. Jag vill utvecklas så mycket sen får vi ser vart det leder. Jag har inget konkret mål sikte, säger han. 

… 

Ålder: 19

Position: Innermittfältare

Bor: Boviken by 

Hur beskriver du dig själv som spelare? 

Hårt arbetande. Jobbar för laget. Det är jobbigt att prata om sig själv.”

Hobbies? 

“Fiska är kul. Fiskar Gädda och Öring.”

Vad är så roligt med det? 

“Allt. Man kan vara med en polare och snacka skit, samtidigt som man får en upplevelse. Och sen även det där med att du kan få utdelning för att jobba hårt. För det kan vara att lägga ner mycket tid för att få lite. Så när man väl får något betyder det lite extra.”

Skola?

“Gick ut i somras. Läste Natur på Anderstorpsgymnasiet.”

Jobb? 

“Franke som linjemontör.”