Skön trepoängare för U17 mot Östersund

postad i: Nyhet 0

Efter förra helgens tunga nederlag i mötet med Dalkurd kunde Skellefteå FF:s U17 återigen kliva på segertåget i Ligacupens A-slutspel.

En målglad tillställning på Jämtkraft Arena slutade till slut i en tämligen komfortabel 5–3-seger på bortaplan över IFK Östersund.

– En fin seger även om siffrorna hade kunnat vara betydligt större, konstaterar U17-tränaren Johan Karlsson.

Taktiken var tydlig inledningsvis från gästande Skellefteå FF. Hög press och bollen skulle vinnas hos de offensiva innermittfältarna.

– De senaste veckorna har vi lagt stort fokus på vårt höga presspel. Vi vill ta kommandot i matcherna från start och vi har tydliga ytor som vi vill vinna bollen på. Första kvarten gör vi det fantastiskt bra och det var underbart att se vilka framsteg vi tar för varje dag som går, säger Johan Karlsson som fick se sitt lag rada upp fina bollvinster och målchanser inledningsvis.

– Men precis som mot Dalkurd har vi inte skärpan när vi tar avslut inne i boxen. Vi hade kunnat stänga matchen första kvarten.

Trots flertalet fina lägen, kunde istället Östersund ta ledningen efter en hörna.

– Vi blir lite passiva och bjuder dem på målet, men vi trummar på och kvitterar tämligen omgående, fortsätter Karlsson.

Östersund kunde dock återigen ta ledningen efter en omställning där SFF hade tappat bollen på offensiv planhalva.

– Vårt sätt att spela innebär ett stort risktagande, men vi har en spelmodell som vi tror stenhårt på och det innebär att vi tar risker. Allt handlar dock om att behålla modet och fortsätta arbeta efter vårt sätt. Sedan finns det givetvis detaljer som vi måste förbättra för att minska dessa omställningar emot oss.

Och just modet kom att ge resultat. Flertalet höga bollvinster och fina genomspel resulterade i att 1–2 blev till 5–2 lagom till pausvilan, bland annat efter att Tim Lindfors gjort smått osannolika tre mål på fem minuter.

– Tims äkta hat-trick måste vara något slags rekord, men det mest glädjande var att vi fortsatte arbeta efter vår spelmodell, även om vi stötte på hinder längs vägen.

Andra halvleken blev i mångt och mycket en transportsträcka. Ett tröstmål med tio minuter kvar från Östersunds sida blev mest av akademisk betydelse.

– Första kvarten i andra fortsatte vi att rada upp målchanser och där borde vi ha sprungit ifrån rejält. Sedan tappar vi lite ork och slarvar i både passningsspel och positionsspel, och då ger vi bort spelövertaget lite, konstaterar U17-tränaren som dock var nöjd sett över det stora hela.

– Alltid kul med seger och ser vi till prestationen gör vi många saker väldigt bra, även om det finns en del punkter som vi kommer att ta med oss och förbättra inför kommande matcher. Till exempel när vi ska spela av matchen har vi en del att lära och tänka på, ibland blir vi lite för naiva. Det som dock gladde mest var att det som vi hade tryckt på och fokuserat på under de senaste veckorna verkligen satt i presspelet och hur killarna själva ställde krav på varandra att göra det vi har kommit överens om. Då blir man ruskigt glad som tränare.

Karlsson vill framhålla hela laget, men det var en del spelare som stack ut lite extra.

– En sådan som Emanuel Seghid som spelade central forward gör ett helt fantastiskt arbete i presspelet. En fullkomligen enastående insats som gör att vi kan spela det försvarsspel som vi vill. Sedan ska hela laget ha beröm och inte minst centrallinjen som tar ett ordentligt ansvar och säkerställer kvaliteten i det vi gör, både offensivt och defensivt.

Härnäst för U17 väntar AIK på hemmaplan söndag nästa helg, vilket är sista matchen i årets A-slutspel.

– Jag hoppas att vi kan ta med oss modet som vi har haft i de två senaste matcherna och bygger vidare på det här. Mot AIK kommer vi att sättas ordentligt på prov, men jag både hoppas och tror att vi kommer att klara det galant, avslutar Karlsson.

Matchfakta

IFK Östersund – Skellefteå FF 3–5 (2–5)

Mål, SFF: Tim Lindfors 3, Ludvig Markgren, Emanuel Seghid.