IMG 2311

VINTERAKDEMI FÖR FOTBOLLSTÖRSTADE TJEJER OCH KILLAR

postad i: Nyhet 0

Detta är ett reportage från vårt fotbollsmagasin. Läs hela tidningen här. 

TEXT & BILD: Miranada Tikkanen

Det är full fart inne i Bollhallen på Norvalla under hösten och vintern där Skellefteå FF håller i sin årliga vinterakademi. Något som är nytt för i år, är att man startat Vinterakademin för flickor födda 2010/2011. Som tidigare år så finns vinterträningen även för pojkar. I år för pojkar födda 2012. Vinterakademin har startats för att träna på grunderna och tekniken inom fotbollen och oavsett vilken klubb du spelar för så är du välkommen.

– Vi fick höra om vinterakademin av kompisar och våra föräldrar som fått reda på det via Instagram eller Facebook berättar Kågedalens AIF-spelarna Signe, Sally och Emelie.

Vinterakademin hålls igång under v41 till v51. På flicksidan är det Jacob Stephenson och Mattias Granström som är tränare, med hjälptränarna Ville Holmquist Kontro och Adam Vidmark som båda spelar i Skellefteå FF P17-lag. På pojksidan är det David Berthelsen som håller i vinterakademin (för 5:e året) och Will Hoare som är assisterande tränare för Skellefteå FF:s herrlag (men som även varit spelare där under ett par säsonger). Som hjälp har de Lukas Löfbom som spelar i Skellefteå FF:s herrlag och Charlie Granström som spelar i Skellefteå FF P17 lag.

Varför är ni här?

– Jag tänkte att det skulle kunna vara ett bra och kul sätt att kunna utvecklas och bli bättre. Och få träna på grunderna inom fotbollen. Sen så att få fortsätta och spela mer fotboll, säger Sally.

Under dessa 10 veckor så har ungdomarna två fotbollsträningar i bollhallen på Norrvalla samt ett fyspass i veckan i Kyokushin Karates lokaler. Även under höstlovet så var det full fart där spelarna körde dubbla fotbollspass under veckan, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Fokus på träningarna är att utveckla de individuella färdigheterna och grundspelet inom fotbollen. Under träningarna jobbar ungdomarna mycket med sin teknik och de får även lära sig om det individuella grundspelet för att de ska bli klokare spelare och kunna ta kliv i sin utveckling.

Har ni någon förebild?

– Ja, Hanna Bennison eftersom hon är så ung och blivit en så bra spelare, säger Signe och får medhåll av sina kompisar.

Vinterakademin startades för att Skellefteå FF ska kunna erbjuda barn möjligheten att kunna spela och träna fotboll även under vintertid. Under vintern är det få träningstider i bollhallen då det är många lag som vill träna. Passen är då ett sätt att samträna mellan olika föreningar där de mest intresserade barnen får möjlighet till två bollpass i veckan under vintern. Att man i år startat upp även för tjejer beror på att det har varit efterfrågat under en längre period. Resultatet blev 27 fotbollsälskande tjejer som passionerat tränar och utvecklas tillsammans fram till jul.

Är det någon skillnad jämfört med era vanliga träningar?

I vanliga fall så spelar vi i Kågedalens AIF (KAIF). Det är lite annorlunda jämfört med våra vanliga träningar. Det är lite olika övningar, säger Emelie.

Signe flikar in.

På våra vanliga träningar gör vi mer som hela uppgifter med hela laget medan här är det lite mer kontroll-grejer, lite mer enskilt. Vi har bland annat fått lära oss tydliga finter och lite om själva spelet. Det är också lite olika uppvärmningar men båda är roliga, säger hon, medan Emelie och Sally nickar instämmande.

Signe till vänster och Sally & Emelie till vänster. 

IMG 2363IMG 2758